After work - Marija Pustički

15 svibnja 2020


After work - Marija Pustički


NAŠA KOLEGICA MARIJA PUSTIČKI U SLOBODNO VRIJEME TRČI I PLANINARI, SVE S POSEBNOM STRAŠĆU


U planinarenje i snježni pogled s vrha, kolegica Marija Pustički na prvi se pogled zaljubila prilikom jednog zimskog izleta na Višnik. Nije joj, stoga, teško palo kad joj je prijateljica poslije predložila da upiše planinarsku školu u HPD-u Zagreb-Matica. Ljubiteljica prirode, nenadmašnih National Geographic te Red Bull Illume fotografija i avanturistica u duši, odmah nakon završetka planinarske škole, u lipnju, odvažila se na osvajanje vrhova u Sloveniji.

- U tom trenutku penjanje na Triglav činilo mi se samo kao nedosanjani san i želja. Nisam imala iskustva u visokom gorju, nisam mogla shvatiti koliko je to zahtjevno, kako ću se osjećati, bojim li se visine... Htjela sam sve to isprobati, ali individualno s nekim bez pritiska grupe... - prisjetila Marija planova za svoje prvo planinarenje.

- Veliko životno zadovoljstvo i ispunjenje pronašla sam u penjanju na planinske vrhove. Volim zimu, snijeg i zimske ture, pogled, zrak na više od 2000 m, druženje i opuštanje. Volim provoditi vrijeme na otvorenom, a planinarstvo za mene postalo je stil života, niz aktivnosti koje život moj čine ugodnijim, zanimljivijim i nadasve ljepšim. Uživam u svakom koraku!, kaže. Odvažila se i na natjecateljsku turu Higlander Velebit

- To je jedinstveno iskustvo koje bih preporučila svima, pravi izazov za planinarenje iz snova i avanturu života. Vremenska prognoza za taj tjedan najavljivala je najgore kišno nevrijeme koje Velebit pamti u zadnjih 50 godina. Okolnosti su zaista bile dramatične. S opremom na leđima teškom više od 20 kilograma, rutu preko 100 km od Zavižana do Paklenice prešli smo u 99 sati. Najizazovniji dio rute bio je od Baških Oštarija preko Ramina korita do planinarskog skloništa Šugarska duliba. Bez signala, po jako lošim vremenskim uvjetima i nezapamćenim kišnim oborinama hodali smo više od osam sati bez odmora, uz slabu markaciju, porušena stabla i na kraju i po noći – ispričala nam je Marija Pustički. Ipak, put su joj olakšali suputnici Marin, Miro, Darko, Ivan, Borna i pas Šon, a koji su joj bili velika podrška. Neopisivi osjećaj sreće i dobrog raspoloženja pratio je Mariju i njezine kolege tijekom cijelog putovanja Velebitom, a najveća nagrada bila je zajednički ulazak u cilj. Kako bi osnažila potrebna znanja i vještine za zimsko planinarenje, prijavila se i na visokogorski tečaj u organizaciji PDS Velebit. Osim toga, fizičku kondiciju održava trčanjem četiri puta tjedno. Nedavno je otrčala i polumaraton, a uspjela je završiti ga za manje od dva sata.

- Osim nemjerljivih užitaka i unutarnjeg mira, planinarstvo donosi i određenu odgovornost, a poželjna je i samodisciplina, osjećaj timskog rada te tehnička znanja i potreba za stalnim uvježbavanjem tehnika, naročito u težim oblicima planinarstva. Prije visokogorskog tečaja u planu imam i zimske uspone na austrijske vrhove Nockberge (Mallnock i Klomnock), Zirbitzkogel, te posjet adventskoj stazi na Katschbergu. Planinarske ture i uspone gotovo uvijek biram prema osobnom osjećaju koji me onda vodi do nekog vrha i natrag – istaknula je uspješna planinarka i trkačica. Posebno mjesto u njezinu srcu pak ima planina Matterhorn.


Planinarski put olakšali su joj suputnici Marin, Miro, Darko, Ivan, Borna i pas Šon


- Riječ je o inspirativnoj i izazovnoj planini oblikovanoj kosim linijama i vrlo zahtjevnoj za penjanje. Brojni alpinisti pokušavaju ispenjati ovaj vrh, ali ni približno svi ne uspijevaju. Koliko je posebna govori i činjenica da je jedinstveni oblik Matterhorna bio inspiracija tvornici Tobler za njihovu svjetski poznatu čokoladu Toblerone – zaključila je Marija Pustički.

- Penjući se po stijenama, naučila sam puno o sebi, koliko je svijest o vlastitom tijelu važna, da je važno ovladati osjećajima, biti strpljiv i poštovati prirodu, završava Marija.


VESELI ME IZVRSNOST U SVEMU ŠTO RADIM I TEŽIM TOMU


Na poslu u Zubak Grupi, gdje radi već sedam godina, kaže da je najviše veseli pronalaženje inspirativnih rješenja u projektima vezanim uz promociju brendova AutoZubak i Neostar.

- Postavljeni visoki ciljevi za mene su izazov. Veseli me izvrsnost u svemu što radim i težim tomu – istaknula je Marija koja je na studiju ekonomije na Vernu bila najbolja studentica u grupi.


A što kolege kažu o Mariji:


Nikolina Skelin, računovodstvo:

Vidjevši slike Highlander Velebita shvatila sam od kuda ta pozitivna detoksikacija naše Mare :)

Toni Serdarušić, marketing:

Kada u uredu inspiracije fali, Marija slogane brzinom munje pali!